Etusivu > Julkaisut > Kansatieteellisiä julkaisuja > Kansatieteellisiä julkaisuja XII:2

Kansatieteellisiä julkaisuja XII:2

Travaux ethnographiques de la Société Finno-Ougrienne XII:2

Timofej Jevsevjev

Tšeremissien rakennukset – Cheremis Buildings

Ethnographica Jevsevjeviana

Toimittanut Ildikó Lehtinen

Esittely

Kansakoulunopettaja Timofej Jevsevjev toimi vuodesta 1907 lähtien Suomalais-Ugrilaisen Seuran stipendiaattina. U. T. Sirelius oli Jevsevjevin ohjaaja.

Timofej Jevsevjevin keruuaiheet vaihtelivat. Pukujen ohella U. T. Sirelius pyysi elinkeinoja, kalastusta, metsästystä, karjanhoitoa ja mehiläistenhoitoa sisältävää materiaalia. Niiden ohella merkittävä osa käsikirjoituksista käsittelee rakennuksia.

Teoksen kuvituksena on 460 valokuvaa ja piirrosta vuosilta 1907–1913. Se sisältää poikki- ja pitkittäisleikkauksia, pohjapiirroksia, yksityiskohtia, yleiskuvia ja sanallisia kuvauksia.

Näytteitä valokuvista ja piirroksista

Pirtin ulko-ovi Az'jalin kylässä.

Sateensuojakatos, joka on pystytetty puimatantereelle Abasnurin (tšer. Ovasnur) kylään. Tilapäisen katoksen suojassa nukutaan, kun vartioidaan puitua viljaa.

Kodan etuseinä ja katon vasen puoli.

Uuni edestä.

Vanhanmallinen iso aitta. Alakerta on jaettu väliseinällä kahtia. Alakerran huoneet ovat vilja-aittoja, yläkerrassa säilytetään vaatteita ja talouskaluja. Jos talossa asuu suurperhe, vaateaitta luovutetaan nuoren miniän käyttöön. Siinä on kesäasumista varten väliaikainen laudoista tehty makuulavitsa.

Ala- ja yläkerran lattialankut on ladottu poikkisuuntaan. Eteisen ja parven lattialankut on ladottu pituussuuntaan ja päät upotettu hirsikertaan. Yläkerran parvessa on ristikkokaide. Parvelle noustaan puisia portaita myöten. Kesäisin nuoret tytöt kerääntyvät parvelle käsitöitä tekemään.


ylös

26.3.2008

verkko[a]sgr.fi