Muistoja Liivinrannasta. Liivin kieltä Ruotsista (SUST 250)

SUST250.png

Nimeke

Muistoja Liivinrannasta. Liivin kieltä Ruotsista (SUST 250)

Aihe

Muistoja Liivinrannasta. Liivin kieltä Ruotsista. Suomalais-Ugrilaisen Seuran Toimituksia 250. 2006. 195 p. (ISBN 952-5150-89-5) 24 €.

Kuvaus

Miten Liivinrannassa ennen elettiin? Miten kävi liiviläisten kuninkaan? Millaista oli elämä ensimmäisen maailmansodan aikana? Entä toisen? Miksi Liivinranta oli jätettävä lopullisesti? Miten sieltä lähdettiin? Minne päätyivät hurskas Jääkab ja hänen kaksitoista poikaansa? Ja kuka saikaan keisarin tyttären? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin löytyy vastauksia tästä kokoelmasta, jonka tekstit Julius Mägiste – itsekin pakolaisena Ruotsiin tullut – 1940-luvun lopulla kirjoitti muistiin Ruotsissa tapaamiltaan liiviläisiltä.

Liivinranta oli jäänyt ja uusi elämä uudessa kotimaassa alkanut. Joillakin Liivinranta ja mennyt merellinen maailma tarinoineen eli vielä väkevänä mielessä, toisilta se alkoi jo unohtua. Julius Mägiste kirjasi tunnontarkasti niin pitkät sadut, jännittävät pakomatkan kuvaukset kuin pienet lorut ja lausahduksetkin, koska hän tiesi olevansa todistamassa pienen kielen elämänliekin viimeisiä leimahduksia.

Näyte (s. 146)

Tekijä

Julius Mägiste (kerännyt); Anneli Honko (suomentanut ja julkaissut)

Julkaisija

Suomalais-Ugrilainen Seura

Aikamääre

2006

Formaatti

Fyysinen nide

Kieli

Suomi