Valkoisen jumalan tyttäret. Marilainen nainen ja modernisaatio. Ош Юмын ÿдырышт-влак. Марий ÿдырамаш модернизаций корнышто

KT19.png

Nimeke

Valkoisen jumalan tyttäret. Marilainen nainen ja modernisaatio. Ош Юмын ÿдырышт-влак. Марий ÿдырамаш модернизаций корнышто

Aihe

Valkoisen jumalan tyttäret. Marilainen nainen ja modernisaatio. Ош Юмын ÿдырышт-влак. Марий ÿдырамаш модернизаций корнышто. Kansatieteellisiä julkaisuja 19. 2009. 304 s. (ISBN 978-952-5667-14-1 nid.) 80 €.

Kuvaus

Millaista on elämä marilaisessa kylässä? Valkoisen jumalan tyttäret kertoo marilaisten naisten arjesta Untšon kylässä Mari Elin tasavallassa 2000-luvun Venäjällä. Aihetta lähestytään kansatieteen näkökulmista, ja kirjoituksia yhdistää kenttätyömenetelmä. Kirja valottaa marilaista identiteettiä, etnisen uskonnon merkitystä jokapäiväisessä elämässä ja muutoksia naisen asemassa. Artikkelit käsittelevät häämenoja nuoren naisen kannalta, arjen toimintoja ja naisten pukuja puhtauden näkökulmasta, vainajainjuhlaa, sukupuolitettua tilaa ja valokuvien välittämää mielikuvaa. Kirjoittajat ovat kansatieteen tutkijoita Suomesta ja Mari Elin tasavallasta. Teoksessa on runsaasti kuvia, ja se on kaksikielinen (suomi ja mari). Suomalais-ugrilaisen kansatieteen alalla teos erottuu sikäli, että tutkimuskohde painottuu nykyaikaan. Teos on myös ensimmäinen gendertutkimus marilaisesta kulttuurista.

Tutustu Tellervo Saukoniemen artikkeliin ”Marilaisia valokuva-albumeita katselemassa – Perhevalokuvauksen merkityksistä kuvien omistajille” (”Марий фотоальбом-влакым ончена – Ешым возымаш молан да кöлан кÿлешан?”) [PDF, 1,12 Mt].

Tekijä

Ildikó Lehtinen (Toim./Ред)

Julkaisija

Suomalais-Ugrilainen Seura

Aikamääre

2009

Formaatti

Fyysinen nide

Kieli

Mari (мары йӹлмӹ/марий йылме), suomi